HydroThane
Een van de zeven ECSB-reactoren die HydroThane heeft gebouwd voor Griekse zuivelfabrikant Hellenic Dairies. (foto: HydroThane)

Na Biothane, Paques en Econvert is het vierde in anaerobe zuivering gespecialiseerde bedrijf HydroThane in buitenlandse handen overgaan. Het Franse bedrijf Axens maakte de overname 8 november bekend. HydroThane blijft wel zelfstandig opereren vanuit Nederland en krijgt er Axens bij als belangrijke opdrachtgever in de markt van de petrochemie en de nieuwe brandstoffen.

Dit artikel is alleen zichtbaar voor PREMIUM abonnees

Schrijf je nu gratis in om toegang te krijgen tot PREMIUM artikelen. Alleen je emailadres is voldoende. Je kunt dan alle PREMIUM artikelen gratis lezen tot 1-1-2023. Het abonnement eindigt dan automatisch. Je zit nergens aan vast. Meer informatie over WaterForum PREMIUM lees je hier.
Wij gebruiken uw emailadres alleen om u toegang te geven tot PREMIUM artikelen

De overname van HydroThane door Axens komt als een verrassing omdat het Franse bedrijf een vrij onbekende speler is op de mondiale watermarkt. Het bedrijf levert weliswaar chemicaliën voor afvalwaterzuivering maar is vooral actief als ontwerper van procesinstallaties voor de olie- en nieuwe brandstoffen markt. Door de aankoop van HydroThane kan het Franse bedrijf nu ook een ontwerpen aanbieden, inclusief duurzame zuivering van het afvalwater.

Integraal aanbod

Volgens Jean Sentenac, voorzitter en CEO van Axens Group stelt de overname zijn bedrijf in staat om de klanten een totaalpakket aan te bieden voor de omzetting van olie en biomassa naar schonere brandstoffen. “Deze overname van HydroThane verbreedt onze reikwijdte van het geïntegreerde aanbod voor alle markten die we bedienen. We zijn verheugd om het HydroThane-team te verwelkomen bij Axens”.

Zelfstandig

Ook directeur Daniel Piet van HydroThane ziet in de aansluiting bij Axens een versterking. “Het sluit aan bij onze strategie om onze klanten te bedienen met geavanceerde en duurzame oplossingen. We zijn ervan overtuigd dat we onze aanwezigheid op de industriële markt kunnen uitbreiden en onze klanten van efficiënte en innovatieve oplossingen kunnen blijven voorzien”.

Typisch Nederlandse nichemarkt

De anaerobe zuivering van afvalwater is een typische Nederlandse nichemarkt met aan de basis de ontwikkeling van de Upflow Anaerobic Sludge Blanket (UASB)-reactor door de Wageningse professor Gatze Lettinga in de jaren 70- 80. Deze reactor zet de organische fractie van het afvalwater om in slib en biogas. Als eerste Nederlandse bedrijven zetten Paques en Biothane deze technologie op de markt, die vooral toepasbaar bleek voor het zuiveren van (warm) industrieel afvalwater. Later stapte ook HydroThane en Econvert in deze markt. HydroThane ontwikkelde met de ECSB-reactor een eigen versie die nog hoger belast kon worden met een bijzondere biomassa retentie.

Buitenlandse handen

Inmiddels zijn alle vier bedrijven in buitenlandse handen geraakt. Veolia kocht Biothane, Skion Water kocht Paques, Sauer kocht Econvert en nu was het de beurt aan het Franse Axens om als laatste HydroThane te kopen. Hoewel de eigenaren in het buitenland zitten, werken alle vier bedrijven nog steeds vanuit Nederland aan het ontwerpen en bouwen van nieuwe zuiveringsinstallaties.