De duwbakken en de daarbij beschadigde jukken van de stuw bij Linne (foto: Rijkswaterstaat).

De combinatie Mourik-Dynniq in Echt gaat de stuw in Linne herstellen. De stuw beschadigde 10 februari 2020 tijdens de storm Ciara toen twee lege duwbakken er tegenaan kwamen. Rijkswaterstaat gunde de opdracht van ruim 12 miljoen euro aan de onderneming. Het is de bedoeling dat het herstel van de stuw in Linne eind dit jaar voltooid is.

Door de aanvaring raakten in ieder geval vier jukken (onderdelen van de stuw) beschadigd. Voor verdere inspectie en herstel bouwde Rijkswaterstaat in maart een bouwput rondom de stuw. Ook legde RWS zo snel mogelijk naar de aanvaring een tijdelijke breuksteendam aan. Zo kon de stuw onder water goed en veilig worden geïnspecteerd. Bovendien zorgde de dam ervoor dat de waterstand in het stuwpand goed op peil bleef als de wateraanvoer afnam.

Schade verhalen

De schade wil Rijkswaterstaat volgens een woordvoerder verhalen op de eigenaar van de duwbakken. De combinatie Mourik-Dynnic kreeg eind vorig jaar ook voor 4 jaar het onderhoud van de bediening van bijna alle objecten in de Maas en de Maaskanalen gegund door Rijkswaterstaat. Daarbij gaat het om sluizen, stuwen, gemalen en bruggen.