De Volkeraksluizen bij nacht (foto: Rjkswaterstaat).

Aannemer Hollestelle Kranentechniek in Goes start 11 maart met onderhoud aan de scharnieren van de sluizen in het Volkeraksluizencomplex. Opdrachtgever Rijkswaterstaat spreekt van een technisch hoogstandje omdat de scharnieren zeven meter onder water liggen. Daarom is er een reddingsteam aanwezig.

De aannemer takelt eerst de sluisdeuren uit het water om ze vervolgens in twee zogenoemde taatskuipen te plaatsen. Dat zijn stalen constructies van vier bij elf meter groot, die moeten zorgen voor een veilige en droge werkomgeving. Als de kuipen geplaatst zijn, kunnen de lassers de scharnieren op een veilige manier herstellen. Het lassen moet onder de juiste temperatuur en condities gebeuren. Het lassen van de scharnieren is volgens Rijkswaterstaat millimeterwerk.

Eerste kolk dicht tijdens werkzaamheden
Rijkswaterstaat wil met deze werkzaamheden de sluisdeuren in topconditie houden. Ook beschermt Rijkswaterstaat hiermee de inwoners van regio Zuid-Holland, Zeeland en West-Brabant tegen hoogwater. De taatsconstructies van de sluisdeuren kunnen na deze werkzaamheden volgens Rijkswaterstaat weer vijftien jaar mee.
De Volkerarksluizen liggen bij Willemstad en scheiden het Hollandsch Diep van het Volkerak. Jaarlijks passeren er bijna 150.000 vrachtschepen. Het werk duurt tot en met 31 maart.