chemie

Chemiebedrijf LANXESS in het Duitse Krefeld is gestopt met de productie van een vlamvertrager op Chempark Leverkusen, nadat de Duitse milieugroep Bund enorme hoeveelheden met PFAS verontreinigd afvalwater in de naastgelegen Rijn constateerde.

De Duitse milieugroep Bund ontdekte dat er al jaren enorme hoeveelheden met PFAS verontreinigd afvalwater de Rijn in stroomden vanuit de rwzi van Chempark-exploitant Currenta. De aanleiding van het onderzoek was een tragische explosie met zeven dodelijke slachtoffers in de verbrandingsinstallatie voor gevaarlijk afval van het Chempark, in juli 2021. Niet alleen giftige insecticiden stroomden de Rijn in, maar ook blusschuim met PFAS om de grote brand die daaruit voortkwam te bestrijden.

Onderzoek PFAS

De Duitse milieugroep deed vervolgens navraag bij de verantwoordelijke autoriteiten, daaruit bleek dat het lozen van met PFAS verontreinigd afvalwater in de rivier al jaren gebruikelijk was. Volgens onderzoek van WDR, de openbare omroep van Noordrijn-Westfalen, was een groot deel van de PFAS-lozingen afkomstig van de productiefabriek van Lanxess. Het zou gaan om piekwaarden tot 4.000 gram per dag in 2021. Voor het hele jaar 2022 bleek het zelfs te gaan om gemiddelden van 400 tot 500 gram PFAS per dag.

Productiestop

De productiestop in de Lanxess-fabriek vond zonder enige aankondiging plaats. Het bedrijf was eigenlijk van plan om begin 2024 een extra zuiveringstrap voor zijn afvalwatersysteem te installeren. Maar eind 2023 stopte de productie plotseling. Tot op heden heeft het management van Lanxess niet bevestigd of buitensporige eisen, zoals gerapporteerd door sommige media, hiervoor de reden waren.

Vergunning

Het feit dat Lanxess een vergunning had van Chempark-exploitant Currenta om afvalwater te lozen, brengt enorme tekortkomingen aan het licht in het toezicht op dergelijke vergunningen, aldus de milieugroep. Te beginnen met het gebrek aan transparantie. En bij overschrijding van de genoemde referentiewaarde zou de in de regio Noordrijn-Westfalen verantwoordelijke instantie, het Duitse NRW Staatsbureau voor Natuur, Milieu en Consumentenbescherming (LANUV), een onderzoek naar de oorzaak moeten starten en tegenmaatregelen moeten nemen. Dat gebeurde in 2022 niet, ondanks de aanzienlijke overschrijdingen.

Roep op verbod PFAS

Waarschijnlijk was Lanxess niet het enige bedrijf dat zonder bindende eisen PFAS mocht lozen. Ook is niet bekend of er nog andere gevaarlijke stoffen worden geloosd.

De BUND roept op tot een onmiddellijk verbod op PFAS in alledaagse producten en een einde aan de productie en het gebruik van deze hele groep stoffen te maken voor 2030. Voor essentiële toepassingen, zoals in de medische sector, moeten tijdelijke uitzonderingen mogelijk zijn totdat er geschikte alternatieven zijn ontwikkeld.