scor
Foto: de SCOR-oefeningen bij waterschap HDSR

Op 24 en 25 mei vonden er overstromingsoefeningen plaats met waterschappen, Rijkswaterstaat, zeven veiligheidsregio’s en Defensie. Deze zogenoemde SCOR-oefeningen hebben als doel om het aantal slachtoffers en de schade bij een overstroming van de Randstad zo veel mogelijk te beperken. Als de Lekdijk doorbreekt, overstroomt een groot deel van Utrecht en de Randstad. Dat zou een nationale ramp betekenen, aldus dijkgraaf Jeroen Haan van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR).

Als de Lekdijk bij extreem hoge waterstanden doorbreekt, stroomt er zo veel water met zo’n kracht en snelheid de Randstad in, dat de gevolgen catastrofaal zijn. In het scenario van de oefening was sprake van hogere waterstanden dan in 1995 (toen een deel van het Rivierengebied werd geëvacueerd) en dit leidde tot verschillende ernstige schades aan de Lekdijk. De SCOR (Samenwerking Crisisbeheersing Overstromingen Randstad) moet het aantal slachtoffers en de schade bij een overstroming van de Randstad zo veel mogelijk beperken.

Operationele leiders aan zet

Op 24 mei kwamen alle operationeel leiders van de waterschappen in de Randstad op bezoek bij waterschap HDSR voor een bovenregionale crisisvergadering. Leiders van de hoogheemraadschappen van Delfland, De Stichtse Rijnlanden, Rijnland en Schieland en de Krimpenerwaard en het waterschap Amstel, Gooi en Vecht waren hierbij aanwezig. In deze vergadering bogen zij zich over de vraag of ze de stabiliteit van de dijken nog konden garanderen, of er mogelijkheden zijn om de druk op de Lekdijk te verminderen en hoe schaarse middelen verdeeld konden worden over de waterschappen.

Preventieve evacuaties

Op donderdag 25 mei kwamen de dijkgraven van de SCOR-waterschappen op bezoek, zij stonden voor dezelfde dilemma’s als de operationeel leiders. De input vanuit het bestuurlijk overleg tussen de dijkgraven ging mee naar het interregionale beleidsteam bij de Veiligheidsregio Utrecht. In dit team ging het voornamelijk over de vraag: gaan we (delen van) het bedreigde gebied preventief evacueren?

Evaluatie

De oefening wordt door SCOR zorgvuldig geëvalueerd. Maar een paar conclusies kunnen op voorhand getrokken worden. De oefening was zeer nuttig. Het gebeurt niet vaak dat er op dit bovenregionale niveau geoefend wordt. Dat moet vaker, maar wel met de juiste bestuurlijke dilemma’s op de juiste plek. De uitkomsten van deze oefening worden gebruikt om te kijken welke plek dit is.