bloed
De nieuwe waterzuiveringsinstallatie van Veos (foto: Veos).

Het West-Vlaamse eiwitbedrijf Veos investeerde 2 miljoen euro in een waterzuiveringsinstallatie die dagelijks tot 150 kubieke meter dierlijk bloed filtert tot drinkbaar water. Het bedrijf zal dankzij deze nieuwe zuiveringsinstallatie 40 procent minder grondwater gebruiken, doordat ze het gefilterd water circulair inzet in haar productie.

Veos verwerkt in België, Frankrijk, Spanje, Polen en Brazilië jaarlijks 350 miljoen liter bloed van varkens en runderen. Dat bloed bestaat voor 80 procent uit water en 20 procent uit allerhande eiwitten. Die eiwitten worden onder meer verwerkt tot ingrediënten voor vleeswaren, maar ook voor bredere toepassingen. Zo wordt hemoglobuline gebruikt als natuurlijke kleurstof in bloedworst, maar ook als ijzerrijk ingrediënt in eiwitpreparaten voor sporters. De eiwitten van Veos worden ook verwerkt in voeding voor huisdieren, vissen en varkens. Met bepaalde producten heeft Veos zelfs in de betonsector klanten gevonden. Ze dienen als schuimmiddel voor lichtgewichtbeton.

Grondwater

Het productieproces van Veos vraagt echter veel water, o.a. om de tanks te reinigen waarin het dierlijke bloed wordt opgeslagen. Tot nu toe werd daarvoor uitsluitend grondwater uit de buurt gebruikt. Ook bij onze zuiderburen speelt echter een grondwaterprobleem door opeenvolgende droge zomers. Het bedrijf ging daarom op zoek naar een alternatief om voortaan minder water op te pompen en toch over voldoende water te beschikken.

Waterzuiveringsinstallatie

Dat alternatief vond Veos in een nieuwe waterzuiveringsinstallatie die dagelijks zorgt voor 150.000 liter extra drinkbaar water afkomstig uit bloed. Robert Slee, co-ceo van Veos, legt uit: “Concreet gaan we tijdens het productieproces bloed indikken om het dan later vacuüm te gaan indrogen. Tijdens dat proces komt waterdamp vrij vanuit het bloed. Dat laten we condenseren tot het opnieuw water is. Dat water zal nu gezuiverd worden door de nieuwe waterzuiveringsinstallatie, zodat het circulair kan ingezet worden in het productieproces. Op die manier verbruiken we tot 40 procent minder grondwater, 45 miljoen liter water op jaarbasis.”