Op 14 mei 2023 herdenkt Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard het 750-jarig bestaan. Het Hoogheemraadschap van Schieland geldt als het tweede oudste waterschap van Nederland, na het Hoogheemraadschap van Rijnland dat uit 1255 dateert. In 2005 fuseerde Schieland met het 150 jaar jongere Hoogheemraadschap van de Krimpenerwaard.
De hele maand mei viert het waterschap het 750-jarig jubileum met allerlei activiteiten, die op een digitale kaart zichtbaar zijn gemaakt. Deze digitale kaart brengt verleden, heden en toekomst bij elkaar. Er zijn bijzondere waterverhalen, interessante weetjes en video’s van het waterwerk op te vinden. Ook staan alle jubileumactiviteiten en -locaties op de kaart. In de kaart is een zogenoemde geocache verstopt, een schat die die gevonden kan worden met een smartphone en geocache-app. De vinder maakt kans op twee vrijkaarten voor Diergaarde Blijdorp.
Waterroute Rotterdam
Er zijn rondleidingen door afvalwaterzuivering Kralingseveer en de gemalen Schilthuis en Krimpenerwaard en open dagen bij molens en gemalen. Ook is er een waterroute door Rotterdam, waarbij medewerkers van het waterschap en de gemeente laten zien hoe de stad zich voorbereidt op de klimaatverandering.
Bij de Erasmusbrug, vlakbij het hoofdkantoor, wapperen tientallen jubileumvlaggen met daarop het nieuwe beeldmerk. Dat lanceerde het waterschap een jaar geleden al als opmaat naar het jubileum.
Expositie ‘De Blauwe Draad’
Naast de lancering van de interactieve kaart, heeft het hoogheemraadschap op 1 mei de expositie ‘de Blauwe Draad’ geopend met daarin een blik op het vroegere, huidige en toekomstige waterbeheer. De expositie is op werkdagen te bekijken in de foyer van het hoofdkantoor van het hoogheemraadschap aan de Maasboulevard in Rotterdam.
WOW-challenge
Op maandag 15 mei lanceerde het waterschap samen met Hogeschool Rotterdam een nieuw spel: de WOW-challenge waarbij WOW staat voor ‘ik Woon Onder Water’. Het spel is een nieuw educatiemiddel dat middelbare scholen kunnen gebruiken om hun leerlingen waterbewust te maken. Verschillende teams moeten ervoor zorgen dat de (eigen) gemeenten en polders droog blijven met korte challenges en quizvragen. Het spel is maandag na een aantal testrondes voor het eerst gespeeld door de havoleerlingen van het Krimpenerwaard College in Krimpen aan den IJssel. De teams moesten, onder leiding van de burgemeester en met hulp van een peilbeheerder, zorgen dat het water in hun gemeente op peil blijft. “We vinden het belangrijk om juist ook voor onze verjaardag jongeren uit te nodigen om meer te leren over waterissues. Hoe we omgaan met water en dijken in de toekomst, is straks voornamelijk aan hen”, aldus de woordvoerder van het waterschap.
Video’s
Online zijn er video’s gelanceerd met dijkgraaf Toon van der Klugt. De laatste video van het zogenoemde ‘Tijd met Toon’ gaat over de bouw van het vijfde dorp, de 800 nieuwe woningen in de Zuidaspolder en de uitdagingen daarbij. Toon benadrukt daarbij dat er bij de bouw in Laag-Nederlandse gebieden rekening moet worden gehouden met de aanwezige kwelstromen.
Bekijk de video hieronder.