Architect balgstuw Ramspol overleden

Op 17 april 2023 overleed Rein Jansma, oprichter en partner van architectenbureau ZJA. In de waterwereld werd hij vooral bekend door de balgstuw Ramspol, die hij ontwierp met zijn ZJA-partner Moshé Zwarts.

In 1990 richtten Rein Jansma en Moshé Zwarts het bureau Zwarts & Jansma Architecten (ZJA) op. In de volgende decennia groeide ZJA uit tot een succesvol bureau dat zich toelegde op grote en complexe ontwerpopdrachten. Behalve de opblaasbare waterkering bij Ramspol, ontwierp het bureau bijvoorbeeld ook het metrostation Wilhelminaplein in Rotterdam, de renovatie van de Kuip, het lightrailstation aan de Haagse Beatrixlaan, de Diamantbeurs Capital C Amsterdam en de kas van de Hortus Botanicus in Amsterdam. Rein Jansma is 63 jaar geworden.

Balgstuw Ramspol

Balgstuw Ramspol is aangelegd in het kader van het Deltaplan Grote Rivieren uit 1995 om het hoog water tussen Ketelmeer en Zwartemeer te reguleren bij zware storm. Het is een soort reusachtige rubberen blaasbalg die volgepompt met lucht een doorsnede van acht meter bereikt. Enige zichtbare delen van de waterkering bij normale waterstand zijn de twee pompbedieningsgebouwen aan weerszijden. De uit zes ellipsvormige spanten met roestvrij stalen panelen opgebouwde daken refereren aan de vorm van de balgstuw. Alle 230 panelen zijn verschillend van vorm.

Ramspol
Balgstuw Ramspol (foto: BAM infra Consult).