Xylem Inc. (NYSE: XYL), een toonaangevend wereldwijd watertechnologiebedrijf (“Xylem”), en Evoqua (NYSE: AQUA), een leider in essentiële waterzuiveringsoplossingen en -diensten, hebben vandaag aangekondigd dat zij een definitieve overeenkomst hebben gesloten waarbij Xylem Evoqua zal overnemen in een transactie met alle aandelen die een ondernemingswaarde van ongeveer $7,5 miljard vertegenwoordigt.

Nu waterrisico’s wereldwijd steeds belangrijker worden, verenigt deze overname twee bedrijven met een gezamenlijke focus op het oplossen van ‘s werelds grootste wateruitdagingen. Dit doen ze door te voorzien in de meest cruciale behoeften van klanten en gemeenschappen. Voortbouwend op Xylem’s wereldwijde leiderschap in wateroplossingen en Evoqua’s leiderschap in geavanceerde waterzuiveringoplossingen en diensten, zal het samengevoegde bedrijf in een unieke positie verkeren om een nog uitgebreider aanbod van innovatieve oplossingen te ontwikkelen en te leveren.

Evoqua, leider in waterzuivering in Noord-Amerika, vult de kenmerkende oplossingenportefeuille van Xylem aan met geavanceerde water- en afvalwaterbehandelingscapaciteiten, een krachtig en uitgebreid netwerk van serviceprofessionals en toegang tot een aantal industriële markten met terugkerende inkomstenstromen. De oplossingen van Evoqua, inclusief het digitale aanbod, optimaliseren en outsourcen essentiële waterzuiveringssystemen voor klanten in snelgroeiende sectoren zoals biowetenschappen, micro-elektronica, energie en voedsel en drank. Daarnaast is Evoqua toonaangevend in de zuivering van opkomende verontreinigingen, waaronder PFAS.

Xylem en Evoqua genereerden meer dan $7 miljard aan gecombineerde inkomsten over een periode van 12 maanden eindigend op 30 september 2022, met $1,2 miljard aan gecorrigeerde EBITDA. De combinatie biedt interessante nieuwe groeimogelijkheden en zal naar verwachting binnen drie jaar een kostensynergie van 140 miljoen dollar opleveren, dankzij schaalvoordelen bij inkoop, netwerkoptimalisatie en bedrijfskosten. Bovendien stelt de transactie Xylem in staat zijn sterke balans te behouden, wat de gecombineerde onderneming aanzienlijke strategische flexibiliteit en mogelijkheden biedt.

“Het oplossen van waterproblemen in de wereld is nog nooit zo urgent geweest. Onze overname van Evoqua creëert een transformerend wereldwijd platform om waterschaarste, betaalbaarheid en veerkracht op nog grotere schaal aan te pakken”, aldus Patrick Decker, President en CEO van Xylem. “Het gecombineerde bedrijf levert een ongeëvenaard portfolio van geavanceerde technologieën, diensten en applicatie-expertise voor de gehele watercyclus.”

“Samen hebben onze complementaire bedrijven een nog sterkere positie om onze klanten te ondersteunen met hun meest uitdagende wateruitdagingen”, vervolgt Decker. “We zijn enthousiast over de bouw van ‘s werelds krachtigste platform met oplossingen voor waterproblemen, samen met onze Evoqua-collega’s.”

“Het bundelen van de krachten met Xylem is een opwindende kans voor Evoqua en onze medewerkers. Deze fusie biedt een platform om onze krachten te bundelen en onze impact te vergroten om de meest urgente en steeds complexere wereldwijde uitdagingen op het gebied van water beter aan te pakken”, aldus Ron Keating, president en CEO van Evoqua. “Ik ben ongelooflijk trots op wat ons team bij Evoqua tot nu toe heeft bereikt, het leveren van essentiële waterbehandelingsoplossingen aan de markt en voor onze klanten. In de loop van de jaren hebben wij wereldwijd een reputatie opgebouwd van kwaliteit, veiligheid en betrouwbaarheid. Samen met Xylem zullen we op grotere schaal innovatie stimuleren voor onze klanten, waardoor we nog meer waarde kunnen creëren voor onze stakeholders.”