Strenge winter of toch niet?

Elk najaar komen ze weer terug: de weersverwachtingen voor de winter. En die zijn bij Nederlandse winterliefhebbers extra hoog gespannen. Zeker omdat in de Alpen van Oostenrijk en Zwitserland al begin oktober een grote hoeveelheid sneeuw viel. Dit levert in de nabije toekomst hogere rivierwaterstanden op. Volgens sommige wetenschappers is het ook de voorbode van een strenge winter.

‘Koudste winter in 100 jaar’

Voor wie er deze winter graag warm bij zit, is het wellicht verstandig om nu alvast de beste energieleverancier te vinden. Bijvoorbeeld middels energieprijzen vergelijken. Russische onderzoekers zeggen namelijk dat de koudste winter in 100 jaar tijd er misschien wel aan komt! De oorzaak is een toename van zonnevlekken. Waar de zon 5500 graden Celsius is, zijn zonnevlekken 2700 tot 4200 graden. Daardoor zouden de temperatuurgemiddelden op aarde afnemen. En dat merken we volgens de onderzoekers deze winter al. In Nederland hadden we de laatste jaren vooral te warme wintermaanden. Maar dit jaar kan het dus wel eens een winter zoals vroeger worden.

Zon

Ook de zomers in Nederland laten al enkele jaren records zien. De maximumtemperaturen lagen in 2018, 2019 en 2020 op respectievelijk 38,2, 40,7 en 37,0 graden Celsius. En een hittegolf is eerder regel dan uitzondering. Het idee dat er een extreem koude winter voor de deur staat, wordt dan ook niet door alle weerkenners gedeeld. Desondanks bevestigt NASA dat er een nieuwe periode met meer zonnevlekken aanbreekt. Deze vertonen een cyclus van elf jaar. De hoeveelheid zonnevlekken bereikte eind 2019 een minimum en neemt de komende jaren weer toe.

Britse winterverwachting

Het is daarnaast niet vanzelfsprekend dat een groter aantal zonnevlekken meteen voor een strengere winter zorgt. Datzelfde geldt trouwens voor vroege sneeuwval in de Alpenlanden. Er zijn namelijk allerlei andere factoren die meespelen. Waaronder de ligging en activiteit van de hogedrukgebieden en de invloed van de zee. Volgens de weermodellen van het Britse European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) gaan november tot en met januari qua temperatuur normaal verlopen. Februari kan wat warmer uitvallen. Als deze verwachtingen kloppen, worden de eerste wintermaanden dus in elk geval kouder dan die van 2019-2020.

Hoogwater bij sneeuwrijke winter

Of een eventueel strengere winter ook Nederland bereikt, moeten we nog maar afwachten. Wat wel vaststaat, is dat bij veel sneeuw in de Alpen de kans op hoogwater in de Nederlandse rivieren groter is. Tegen het eind van de winter stijgen de temperaturen immers weer, waardoor de sneeuw tot een hoogte van 3000 meter smelt. Er wordt dan dus veel meer water afgevoerd dan bij droge winters. Dat gaat zeker op voor de Rijn, waarvan de bron op 1600 meter in het Oost-Zwitserse kanton Graubünden ligt.