1700 Boeren ontvangen ‘droogtevoorschot’ van Vitens

Circa 1700 boeren bij waterwinputten van drinkwaterbedrijf Vitens ontvangen een voorschot op de droogteschade die ze dit jaar lijden. Het waterbedrijf trekt hiervoor bijna 1,3 miljoen euro uit. Het is voor het eerst dat Vitens dit doet. In boerenkringen is het gebaar met instemming ontvangen.

Het initiatief komt van het waterbedrijf zelf. “De boeren hebben het erg zwaar gehad deze zomer”, zegt Vitens-woordvoerder Roeland Kimman. “Wij zelf trouwens ook, door de hoge vraag naar drinkwater. Vitens staat midden in de samenleving en het past in onze missie om onze ‘buren’ te ondersteunen als ze het moeilijk hebben.” Door tegenvallende oogsten zitten verschillende agrariërs momenteel krap in het ruwvoer. Het voorschot van Vitens komt dan van pas om extra ruwvoer in te kopen.

Verschillen worden later verrekend
Het voorschot dat boeren uit Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Flevoland van het waterbedrijf ontvangen, is gebaseerd op de schade die ze leden in 2017. Deze schade ontstond doordat Vitens grondwater onttrekt voor de productie van drinkwater. De verwachting is dat vorig jaar 1700 boeren gemiddeld zo’n 1000 euro schade hadden. Vitens keert nu 75 procent van de totale vergoeding over 2017 als voorschot uit. Eventuele verschillen worden verrekend met de volgende uitkering.