12/11 Wereld Water College 2014

Leraren namen het op tegen hun leerlingen om zo snel mogelijk een miniatuur van de Maaslantkering te bouwen. De Xperiences‚ ’Bouw je eigen boot’ van NHL Scheepsbouw en ‘De zonnebootrace’ van Nederland Maritiem Land waren een groot succes. Bijna de gehele dag stonden leerlingen in de rij om hun eigen gemaakte model te testten. Verschillende zinnen werden met blokken gebouwd om te leren wat je met ‘Ons water’ kan doen. Evides en VEWIN leerden leerlingen water zuiveren en vooral wat nodig is om dat te kunnen doen. Het programma TAHMO lanceerden op deze dag het educatieve school2school-programma om weer en klimaat beter in Sub-Saharisch Afrika beter in beeld te brengen. Weerstations werden ter plekke in elkaar gezet,  gesoldeerd, en meegenomen naar verschillende locaties in Nederland. Maar ook de quizzen waren zeer in trek. Bas Destombe, één van de begeleidende studenten en tevens studiebeurs houder van Topsector Water, was onder de indruk van de kennis van sommige leerlingen.
Leerlingen worden veelal misleidt dat de watersector een sterk technische studie vereist. Maar dit is zeker niet het geva en werd tijdens het studenten gedeelte van het  jaarcongres van het Koninklijke Instituut voor Ingenieurs bevestigd. Verschillende CEO’s spraken in vier zeer directe sessies met verscheidene studenten. Hans Huis in ‘t Veld, boegbeeld van Topsector Water, gaf aan dat hij veelal op zoek is naar ‘punaise-projecten’; de ‘prikker’ voor zeer specialistische experts en de ‘dop’ om het project te sturen, communiceren en managen. Naast échte pure waterbouwers is de sector dus ook op zoek naar communicatie managers, biologen, projectplanners, verkopers, marktonderzoekers, en anderen. Dat is voor studerende jongeren reeds duidelijk, maar voor veel scholieren was het een eyeopener.
Het programma van het Wereld Water College bestond uit een gastcollege op de school van een waterexpert, een excursie naar een project in de watersector en deelname aan de ‘doe-markt’ in het Sportcentrum van de TU Delft.
De watersector is uniek! Elke dag zorgen wij ervoor dat iedereen in Nederland droge voeten houdt, schoon drinkwater heeft en goederen veilig en duurzaam verscheept worden. Nederlanders zijn één van de besten in de wereld in deze technieken. De watersector wil graag ‘Centre of Expertise’ worden. Daarom zijn we op zoek naar nieuwe talenten, veel nieuwe talenten. Er bestaan vele verschillende vormen en programma’s om jongeren te enthousiasmeren en kennis te laten maken met de watersector. Tijdens het tweede Wereld Water College kwamen zij samen op één dag.
Topsector Water zou graag de participerende partijen willen bedanken voor hun bijdrage: VEWIN, Evides, NoClichés – Digidoen, Duurzaamheidscentrum Weizigt, GLOBE Nederland, TAHMO, NJPW, Fish flow Innovations, TNO Maritime & Offshore, NHL scheepsbouw, Zeekadetten & KNRV, Onderwijscentrum Binnenvaart, Tygron, de campagne: Ons Water, UVW, Publiekscentrum het Keringhuis, HKV, VPdelta, Deltares, Belevenis Onderwijs, Delta commissaris, SME advies, Nederland Maritiem Land, DAMEN, Waterschap Delfland, TU Delft Solar Team, Scheepswerf De Kaap, Witteveen+Bos, BAM groep, Boskalis, Van Oord, Vitens, KIVI, KNRV, Pret-a-porter huis, EIC mainport, Delfluent, Spoorzone Delft, De groene golf, YEP water, NWP, Vereniging van Waterbouwers, Netherlands Maritime Technology, Ampelmann, TU Delft, Ministerie van Economische Zaken, Ministerie van Infrastructuur & Milieu.

(Persbericht Topsector Water, november 2014)