Subsidie voor afkoppelen regenpijp in je tuin

Vandaag geven Waterschap Limburg en 15 gemeenten in Noord- en Midden-Limburg het startsein voor subsidieregelingen in de strijd tegen wateroverlast. De regeling is bedoeld als extra stimulans voor onder meer burgers, bedrijven en woningbouwverenigingen om zelf bij te dragen aan het voorkomen van wateroverlast. Vandaag start de Waterklaarcampagne, onder het motto: ‘Het regent pijpestelen’; koppel je regenpijp af en ontvang subsidie’.

Klimaatverandering zorgt voor steeds meer uitersten. Hevige regenval en droge periodes komen steeds vaker voor. “Dit heeft vaak grote en vervelende gevolgen, wateroverlast is daar één van”, zegt Waterschap Limburg bestuurder Josette Van Wersch. “Vandaar dat wij met een groot aantal gemeenten de handen ineen hebben geslagen om maatregelen te bedenken waarmee we wateroverlast zoveel mogelijk kunnen voorkomen. Inwoners kunnen daar zelf aan bijdragen door hun tuin ‘waterklaar’ te maken”, roept Josette Van Wersch op.

Waterklaar
Waterklaar houdt in dat je de regenpijp in je tuin afkoppelt van het riool met vuilwater en je tuin watervriendelijk maakt. Het regenwater wordt dan in je eigen tuin vastgehouden waar het in de grond zakt. Bij hevige regenbuien voorkom je op deze manier dat de riolering het overtollige water niet meer aankan, straten blank komen te staan of nog erger, het water de woning binnenkomt. Bovendien hoeft dat schone regenwater dan niet samen met het afvalwater gezuiverd te worden en voorkomen wij samen verdroging. Het is immers zonde om het schaarse regenwater af te voeren als je tuin schreeuwt om regenwater.

Gemeente helpt
Mensen die hun regenpijp willen laten afkoppelen, kunnen nu gebruik maken van de subsidie. Het subsidiebedrag en de voorwaarden verschillen per gemeente. Geïnteresseerden kunnen bij de gemeente terecht voor advies over de mogelijkheden, wat de kosten zijn en welk subsidiebedrag daarbij hoort.

Bovengronds of ondergronds water opvangen
Er zijn verschillende manieren om het regenwater in een tuin af te koppelen, afhankelijk van de mogelijkheden, de wensen en het budget:
1. Bovengronds water opvangen; het regenwater wordt rechtstreeks van het dak afgevoerd naar een plek in de tuin waar het water in de grond kan zakken. Voordelen zijn dat dit relatief goedkoop en eenvoudig kan. Er zijn voldoende creatieve manieren om dit mogelijk te maken.
2. Ondergronds water opvangen; het regenwater loopt van het dak via een pijp of goot in een ondergrondse opvangvoorziening, zoals een grindkoffer of een infiltratiekrat. Van daaruit zakt het water geleidelijk in de bodem weg.
3. Waterdoorlatende bestrating; goede alternatieven voor tegels of klinkers zijn bijvoorbeeld klinkers met waterdoorlatende voegen, terrastegels afgewisseld met waterdoorlatende stroken, houten vlonders, grastegels met een open raamwerk, kleine steentjes of houtsnippers of lijngoot.

Waterpanel Noord
Waterklaar is een project van Waterpanel Noord, een samenwerkingsverband op watergebied tussen het waterschap, WML en de gemeentes in Noord- en Midden-Limburg. Paul Driessen, voorzitter Waterpanel Noord is blij met de campagne: “De start van de campagne is een mooi resultaat van een intensieve samenwerking die intussen zijn nut heeft bewezen. Het is goed dat deze regeling er is gekomen, heel veel burgers kunnen daarvan profiteren!”
De gemeentes die deelnemen aan dit project zijn Beesel, Bergen, Echt-Susteren, Gennep, Horst aan de Maas, Leudal, Maasgouw, Mook en Middelaar, Nederweert, Peel en Maas, Roerdalen, Roermond, Venlo, Venray en Weert.
Algemene informatie over afkoppelen en de subsidieregelingen is te vinden op www.waterklaar.nl.

DELEN