Gerelateerde berichten

Oasen: 'Chemours heeft de techniek om FRD-903 weg te vangen'

  • 12 juni 2017

Chemiebedrijf Chemours in Dordrecht zegt tegemoet te willen komen aan de eis van de provincie om de uitstoot van de GenX-stof FRD-903 terug te brengen van 6400 tot 2035 kilo per jaar. Maar dat gaat drinkwaterbedrijf Oasen niet ver genoeg. Het daagt daarom zowel Chemours als de provincie voor de rechter. Volgens hoogleraar Luuk Rietveld (TU Delft) zijn er mogelijkheden om de stof bij de bron uit het afvalwater te halen.

De begrenzing bij 2035 kilo is volgens Oasen op termijn niet toereikend, omdat het risico bestaat dat de stof na verloop van jaren te dichtbij of zelfs boven de veilige norm komt. Oasen vreest dat het tientallen miljoenen euro’s moet investeren in een nieuw membraanfiltratiesysteem om de stof uit het drinkwater te weren. Terwijl Chemours de technische middelen om de GenX-stoffen weg te vangen, al in huis heeft, zo stelt het drinkwaterbedrijf. Het past volgens Oasen ook binnen het principe ‘de vervuiler betaalt’.

Actief kool en omgekeerde osmose
Op C2W, het Platform voor professionals in de chemie & life sciences, geeft Chemours-woordvoerder Jeroen Bruning aan dat een koolstoffilter de GenX-stoffen inderdaad kan wegvangen. “Maar je moet het na verzadiging verbranden, wat het milieu weer belast. We winnen dus eerst zo veel mogelijk terug, meer dan 90 procent, via nanofiltratie en omgekeerde osmose. Het restant zit in een grote gemengde reststroom die nog tweemaal door een koolfilter gaat. Voor verdere reductie is de uitdaging vooral de afvalstroom uit te splitsen”, aldus Bruning. Het bedrijf gaat investeren in een proefinstallatie om de emissie van GenX-stoffen in afvalwater te beperken.

Volgens Luuk Rietveld, hoogleraar Drinkwater- en Stedelijke Waterkringlooptechnologie aan de TU Delft, is FRD-309 een ‘lastig stofje’: “Er zijn mij nog geen testen bekend, maar als ik afga op wat het RIVM schrijft in zijn onderzoeksrapport over GenX-stoffen, dan lijkt het slecht te adsorberen aan actief kool. Bovendien is het niet afbreekbaar, dus Oasen heeft zeker een punt als het zegt dat het risico bestaat dat de stof na verloop van jaren boven de veilige norm komt.”

Opconcentreren
Toch zou de aanpak van Chemours volgens Rietveld wel eens kunnen werken. “Als ik het goed lees, hebben ze ervoor gekozen om de stroom op te concentreren, met membraanfiltratie. Als je die opgeconcentreerde stroom over actief kool leidt, is er sprake van een hogere drijvende kracht. Dat adsorbeert veel makkelijker en je hebt ook minder actief kool nodig. Wél is de actief kool dan veel sneller verzadigd en moet je die dus vaker regenereren. Ik weet niet wat er met de afvalstoffen van die regeneratie gebeurt.”

De hoogleraar is het met Oasen eens dat maatregelen aan de emissiebron vele malen beter en efficiënter zijn dan na de inlaatpunten van de waterwinning. “Maar zoals gezegd: FRD-309 is een lastig stofje, waarover bovendien ook nog weinig bekend is. Er zijn nog veel testen nodig om de juiste afvalwaterbehandeling te vinden!”


(Waterforum Online)


Reacties (0)

U heeft een digitaal abonnement nodig om te kunnen reageren.