Gerelateerde berichten

Gemaal C. Mantel officieel geopend

  • 12 juni 2017

Het nieuwe gemaal van Hoogheemraadschap Noorderkwartier (HHNK) bij Schardam, vernoemd naar de afgezwaaide hoogheemraad Cees Mantel, is officieel geopend. Het gemaal is sinds april dit jaar operationeel en is een van de grootste boezemgemalen van Nederland. 

Het Gemaal C. Mantel in Schardam is het vierde boezemgemaal in het beheergebied van HHNK en het derde op de Schermerboezem. Het voert overtollig water af naar het Markermeer, waar dat wordt opgeslagen. In droge periodes laat het gemaal dit zoete water juist in. Het nieuwe gemaal kan 2000 kuub water per minuut wegpompen (120 miljoen liter water per uur) en is daarmee een van de grootste boezemgemalen van Nederland.

Visvriendelijk
Vissen kunnen vrij migreren tussen het poldergebied en het Markermeer. Ze kunnen het gemaal namelijk in twee richtingen passeren, dankzij de grootste visvriendelijke pomp van Nederland.

Bruggenbouwer
Hoogheemraad Cees Mantel heeft zich altijd hard gemaakt voor een beter waterbeheer in het Noorderkwartier. Hij was in meerdere opeenvolgende colleges hoogheemraad en loco-dijkgraaf. In 2008 riep hij: “De enige reden dat ik nog een keer meedoe aan de verkiezingen, is om een gemaal bij Schardam te realiseren.” Negen jaar later mocht hij dat gemaal zelf officieel openen.

Bij de opening op 7 juni noemde dijkgraaf Luc Kohsiek Mantel een “diplomatieke bruggenbouwer die zocht naar het haalbare”. Het gemaal draagt daarom volgens de dijkgraaf meer dan terecht Mantels naam.

Tauw
Hoogheemraadschap Noorderkwartier gunde ingenieursbureau Tauw de opdracht om de aanbesteding van het ontwerp en de uitvoering van het gemaal (en de lokale dijkverzwaring) in de markt te zetten. Vervolgens mocht Tauw ook de contractbeheersing verzorgen.


Het nieuwe gemaal C. Mantel (foto: HHNK).


(Waterforum Online)


Reacties (0)

U heeft een digitaal abonnement nodig om te kunnen reageren.