Gerelateerde berichten

Defensie nu officieel partner in watermanagementcentrum

  • 12 juni 2017

Met het onthullen van een tegel van Defensie op het ‘samenwerkingsmeubel’ in het Watermanagementcentrum Nederland in Lelystad, werd op 8 juni de samenwerking tussen Defensie en de waterkolom officieel bezegeld. Hiermee is Defensie nu een volwaardig partner van het watermanagementcentrum.

De feestelijke handeling werd verricht door Michèle Blom, de nieuwe directeur-generaal van Rijkswaterstaat, Hetty Klavers, bestuurder van de Unie van Waterschappen, en kolonel Burg Valk namens Defensie.

De partners in het watermanagementcentrum komen bij elkaar als er een crisis dreigt. Zij brengen de bedreiging zo goed mogelijk in beeld en delen dat met alle partijen die bij het voorkomen en bestrijden van watercrises actief zijn. Defensie was al een van die partijen, maar is nu ‘gepromoveerd’ tot officieel partner. “We hebben elkaar nodig omdat we samenwerken in het belang van Nederland. In plaats van vangnet, wordt Defensie hierdoor structureel partner”, sprak kolonel Burg Valk bij de onthulling.

Michèle Blom sloot zich daarbij aan: “De samenwerking tussen de waterbeheerders en Defensie wordt steeds concreter. De komende jaren staan we voor de uitdaging nog beter op elkaar ingespeeld te raken. Elkaar blindelings weten te vinden, elkaar vertrouwen en elkaars taal te leren spreken.”

Meerwaarde
Volgens de samenwerkingspartners heeft Defensie een grote meerwaarde als het gaat om specifieke expertise en de bestrijding van grootschalige en langdurige calamiteiten. Het gaat dan in eerste instantie om de inzet van specialisten, mensen en materieel. Maar ook beschikt Defensie over unieke technologie, zoals infraroodcamera’s onder de straaljagers of drones, waarmee waterschappen de toestand van de keringen in tijden van hoogwater of extreme droogte kunnen beoordelen. De Genie levert als landmachteenheid niet alleen zwaar materieel en helpende handjes, maar als partner in de veiligheidsketen ook ervaringskennis bij het nemen van beslissingen en het leveren van slimme oplossingen onder tijdsdruk.

Gezamenlijke oefeningen
De praktische samenwerking tussen de veiligheidsregio’s, Defensie, de waterschappen en Rijkswaterstaat is niet nieuw. De partners hielden al gezamenlijke oefeningen, zoals Waterkracht in Limburg (april 2015) en Waterwolf in Marken (november 2016). Voor september 2017 stond al de oefening Deining en Doorbraak gepland.

Daarnaast is op 29 juni a.s. een ‘kennisuitwisselingsoefening’ voorzien, met het doel zoveel mogelijk van elkaar te leren. Het gaat om een oefendag bij de Genie, 105 Geniecompagnie Waterbouw te Hedel. Deze dag staat in het teken van kennisuitwisseling en uitvoering op het gebied van waterveiligheid en inzet tijdens watercrises. Medewerkers en specialisten bij Rijkswaterstaat, Waterschappen, Defensie, veiligheidregio’s en kennisinstituten als Deltares gaan dan gezamenlijk waternoodscenario’s uitwerken en uitvoeren.


De onthulling van de tegel door (vlnr) Hetty Klavers, bestuurder van de Unie van Waterschappen, kolonel Burg Valk en Michèle Blom, de nieuwe directeur-generaal van Rijkswaterstaat (foto: Rijkswaterstaat).


(Waterforum Online)


Reacties (0)

U heeft een digitaal abonnement nodig om te kunnen reageren.