Gerelateerde berichten

Geen moratorium op lozingen Chemours

  • 23 mei 2017

De Tweede Kamer heeft op 23 mei de motie verworpen die de regering opdraagt om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om nationaal een moratorium in te stellen op de lozing en uitstoot van GenX-stoffen, zoals door het Dordrechtse chemiebedrijf Chemours.

De motie van de Kamerleden Femke Merel Arissen (Partij voor de Dieren) en Suzanne Kröger (GroenLinks) was ingediend naar aanleiding van het debat vorige week met staatssecretaris Dijksma. Ook andere moties die het lozen van GenX-stoffen door Chemours wilden beperken, werden weggestemd.

Afgezwakte motie
In de oorspronkelijke motie hadden Arissen en Kröger opgeroepen tot een moratorium, maar die motie hebben ze aangepast, nadat duidelijk was dat hier geen Kamermeerderheid voor te vinden was. In de afgezwakte motie stond geen oproep voor een moratorium op de lozing van GenX-stoffen, maar voor een onderzoek naar de mogelijkheden daarvoor. De Kamerleden wilden zo'n onderzoek vanwege de conclusies van het RIVM dat het zeer onzeker is welke gevolgen de GenX-stoffen hebben voor gezondheid en milieu. Ook bevatte de aangepaste motie het verzoek aan de regering om in overleg te treden met de provincie Zuid-Holland – de vergunningverlenende en handhavende overheid – en haar op te roepen om een moratorium op de lozing en uitstoot van GenX-stoffen in te stellen, totdat de Europese stofevaluatie is uitgevoerd en duidelijk is wat de gezondheids- en milieueffecten zijn. 


(Waterforum Online)


Reacties (0)

U heeft een digitaal abonnement nodig om te kunnen reageren.