donderdag, april 18, 2024

Nieuws watersector op WaterForum

Vier aannemers gaan natte werken in IJsselmeer en Amsterdam-Rijnkanaal onderhouden

0
Vier aannemers gaan de komende vier jaar in opdracht van Rijkswaterstaat het variabele onderhoud aan het 'natte areaal' in het IJsselmeer en Amsterdam-Rijnkanaal uitvoeren. Dura Vermeer en Spie Nederland gaan voor het perceel Noord aan de slag en voor Zuid start de combinatie BAM Infra Nederland/Van den Herik. De opdracht bedraagt 33 miljoen euro: 18 miljoen euro voor het perceel Noord en 15 miljoen euro voor het perceel Zuid.

Heijnen kondigt landelijke informatieplicht aan voor toepassen staalslakken

0
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voert over anderhalf jaar een landelijke informatieplicht in voor de toepassing van staalslakken. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Heijnen in een brief aan de Tweede Kamer. Het RIVM stelde eerder in een literatuurstudie vast dat er zware metalen en andere gevaarlijke stoffen uit het bijproduct van de staalindustrie kunnen spoelen. De mogelijke gevolgen: meer vissterfte en afsterven van water- en bodemleven.

Europees Parlement keurt nieuwe regels stedelijk afvalwater goed

0
Een grote meerderheid van het Europees Parlement keurde 10 april nieuwe regels goed voor de inzameling, behandeling en lozing van stedelijk afvalwater. De waterschappen hebben een paar jaar extra gekregen om een vierde zuiveringsstap bij rwzi’s te realiseren en de normen voor stikstof en fosfaatverwijdering zijn opgerekt. 

Waterschap Noorderzijlvest reduceert CO2-voetafdruk met bandindikker

0
ADS Groep Water realiseert voor waterschap Noorderzijlvest een bandindikker op rwzi Gaarkeuken. De machine om water en slib te scheiden zorgt ervoor dat het waterschap minder slib hoeft te transporteren, waardoor de jaarlijkse CO2-voetafdruk van het waterschap met tien ton daalt. Het algemeen bestuur trekt hiervoor 726.000 euro uit.

Wetsvoorstel voorziet in 25 miljoen euro subsidie voor onder meer waterschapspartijen

0
Het kabinet heeft een wetsvoorstel naar de Raad van State gestuurd waarin is geregeld dat er 25 miljoen euro subsidie komt voor politieke partijen in gemeenten, provincies en waterschappen. “Dit voelt als een erkenning voor onze bijdrage aan de democratie”, aldus Hans Middendorp, fractie-voorzitter AWP Delfland  

Aquathermie in Gildenwijk in Gorinchem

0
In de Gildenwijk in Gorinchem worden woningen aangesloten op een warmtenet voor duurzame warmtevoorziening uit water, ofwel aquathermie. De warmte voor het warmtenet is afkomstig uit afvalwater, ofwel Thermische Energie uit Afvalwater (TEA) genoemd.

AWP: ‘Lagere beschermingsnorm Heuvelland Limburg legt het risico bij burgers en...

0
De normering voor wateroverlast is landelijk vastgesteld op 1 op 100, maar waterschap Limburg en de provincie houden sinds 2009 een lagere norm aan van 1:25 voor Heuvelland op basis van de norm voor akkerland. Op 26 februari stuurde de fractie van de Algemene Waterschapspartij van het waterschap een brief naar het dagelijks bestuur voor opheldering over de lagere beschermingsnorm. 

Waren we in 2022 beter op de droogte voorbereid?

0
De lange droogte in 2018 overviel ons en er werden maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Ging het in 2022 dan beter, toen de droogte opnieuw toesloeg? Deltares heeft beide droge jaren onderzocht en geanalyseerd. Het oordeel is genuanceerd: Ja, we waren beter voorbereid, maar de natuurschade blijft onverminderd groot.

203 miljoen euro aanbesteding voor bouwwerkzaamheden in Limburg

0
Waterschap Limburg zoekt aannemers die de komende 8 jaar waterbouwwerkzaamheden gaan verrichten via raamcontracten. Er is 203 miljoen euro aan te besteden. Nog tot half mei 2024 kunnen geïnteresseerden reageren op de aankondiging op aanbestedingenplatform TenderNed.

Nog meer nieuws uit de watersector lezen? Lees onze persberichten of personalia’s. Of bekijk onze social media kanalen met nog meer nieuws! LinkedInTwitter.

Geïnteresseerd in infra nieuws lezen? Dat kan op OTAR.
Geïnteresseerd in industrie nieuws lezen? Dat kan op Process Control.