dinsdag, april 16, 2024

Nieuws watersector op WaterForum

Wetsvoorstel voorziet in 25 miljoen euro subsidie voor onder meer waterschapspartijen

0
Het kabinet heeft een wetsvoorstel naar de Raad van State gestuurd waarin is geregeld dat er 25 miljoen euro subsidie komt voor politieke partijen in gemeenten, provincies en waterschappen. “Dit voelt als een erkenning voor onze bijdrage aan de democratie”, aldus Hans Middendorp, fractie-voorzitter AWP Delfland  

Aquathermie in Gildenwijk in Gorinchem

0
In de Gildenwijk in Gorinchem worden woningen aangesloten op een warmtenet voor duurzame warmtevoorziening uit water, ofwel aquathermie. De warmte voor het warmtenet is afkomstig uit afvalwater, ofwel Thermische Energie uit Afvalwater (TEA) genoemd.

AWP: ‘Lagere beschermingsnorm Heuvelland Limburg legt het risico bij burgers en...

0
De normering voor wateroverlast is landelijk vastgesteld op 1 op 100, maar waterschap Limburg en de provincie houden sinds 2009 een lagere norm aan van 1:25 voor Heuvelland op basis van de norm voor akkerland. Op 26 februari stuurde de fractie van de Algemene Waterschapspartij van het waterschap een brief naar het dagelijks bestuur voor opheldering over de lagere beschermingsnorm. 

Waren we in 2022 beter op de droogte voorbereid?

0
De lange droogte in 2018 overviel ons en er werden maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Ging het in 2022 dan beter, toen de droogte opnieuw toesloeg? Deltares heeft beide droge jaren onderzocht en geanalyseerd. Het oordeel is genuanceerd: Ja, we waren beter voorbereid, maar de natuurschade blijft onverminderd groot.

203 miljoen euro aanbesteding voor bouwwerkzaamheden in Limburg

0
Waterschap Limburg zoekt aannemers die de komende 8 jaar waterbouwwerkzaamheden gaan verrichten via raamcontracten. Er is 203 miljoen euro aan te besteden. Nog tot half mei 2024 kunnen geïnteresseerden reageren op de aankondiging op aanbestedingenplatform TenderNed.

Ziekenhuis stopt met medicijnresten verwijderen door faillissement Pharmafilter

0
Sinds 1 april gaat het ziekenhuiswater van het Terneuzense ZorgSaam weer ongezuiverd naar de rioolwaterzuivering. De organisatie moest noodgedwongen de zuiveringsinstallatie van Pharmafilter stilleggen, door het faillissement van de leverancier. Ook vijf andere Nederlandse ziekenhuizen die Pharmafilter gebruiken, gaan stoppen.

Duitse milieugroep meldt grote PFAS-lozing Duitse chemie op Rijn

0
Chemiebedrijf LANXESS in het Duitse Krefeld is gestopt met de productie van een vlamvertrager op Chempark Leverkusen, nadat de Duitse milieugroep Bund enorme hoeveelheden met PFAS verontreinigd afvalwater in de naastgelegen Rijn constateerde.

Nieuw ontdekte bacterie ijzersterke combinatie met anammox in afvalwaterzuivering

0
De in 2015 ontdekte comammox-bacterie zou een cruciale rol kunnen spelen in een nieuwe manier om afvalwater beter en efficiënter te reinigen. In combinatie met de beroemde anammox-bacterie, dat ammonium omzet in nitriet, kan het zuiveringsproces beter verlopen.

Breuk in grote persleiding oever Geleenbeek bij Schinnen

0
In een rioolpersleiding in de buurt van Schinnen is op 3 april een breuk ontstaan. De persleiding ligt in de oever van de Geleenbeek ten zuiden van kasteel Terborgh.

Nog meer nieuws uit de watersector lezen? Lees onze persberichten of personalia’s. Of bekijk onze social media kanalen met nog meer nieuws! LinkedInTwitter.

Geïnteresseerd in infra nieuws lezen? Dat kan op OTAR.
Geïnteresseerd in industrie nieuws lezen? Dat kan op Process Control.